Uitbreiding bovengrondse 380kV hoogspanningsverbinding

380kV (kilovolt) hoogspanningsmasten vormen de snelwegen van het hoogspanningsnet

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en TenneT willen een nieuwe bovengrondse 380kV hoogspanningsverbinding maken in Noord-Holland. Daar horen ook 2 hoogspanningsstations bij.  

Waarom is uitbreiding van het hoogspanningsnet nodig?

Het hoogspanningsnet in Nederland wordt steeds zwaarder belast. Door de energietransitie zet deze ontwikkeling de komende jaren versneld door. De uitbreiding van het hoogspanningsnet is nodig omdat de capaciteit van het net onvoldoende is. De nieuwe lijn brengt straks wind-energie vanaf de zee naar Noord-Holland Noord. 

Om deze verbinding aan te sluiten op het bestaande landelijke elektriciteitsnetwerk, zijn naast nieuwe hoogspanningsmasten ook twee hoogspanningsstations nodig. Die komen waarschijnlijk in de buurt van de bestaande hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk, Oostzaan en Diemen en bij het bedrijvenpark Agriport A7.

Groei windmolenparken op zee

Tussen 2031 en 2040 verwacht het Rijk een sterke groei van de windmolenparken op zee. Om elektriciteit van windmolenparken op zee aan land te brengen, wordt gekeken naar locaties in de Kop van Noord-Holland. Voor het transport van elektriciteit afkomstig van zee is een extra lijn van masten noodzakelijk, bovenop de lijn die nodig is om de knelpunten op te lossen. In het kader van de netuitbreiding naar Noord-Holland Noord onderzoeken we ook de effecten van deze extra lijn. De uitkomsten hiervan worden meegenomen in de besluitvorming omtrent aanlandingen, dat in het kader van programma Verbindingen Aanlandingen Wind op Zee 2031 – 2040 plaatsvindt.

Meer informatie over het project

Wilt u meer weten over het project? 

Onderzoeksplan

Van vrijdag 6 september tot en met donderdag 17 oktober 2024 lag de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor dit project ter inzage. In dit onderzoeksplan staat welke mogelijke routes en stationslocaties onderzocht gaan worden, wat er dan precies onderzocht gaat worden en hoe dit wordt gedaan. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en TenneT nodigen inwoners, belanghebbenden en geïnteresseerden uit voor informatieavonden in de regio.

De komende periode wordt onderzoek gedaan naar onder andere de milieueffecten, kosten, haalbaarheid en toekomstvastheid van de mogelijke routes en stations. De resultaten van deze onderzoeken worden uitgewerkt in een milieueffectrapport (MER) en Integrale effectenanalyse (IEA). Op basis hiervan, en op basis van advies van regionale overheden, maakt de minister van Klimaat en Groene Groei, samen met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, een keuze. Dit zal naar verwachting begin 2026 zijn.

Meer informatie over de procedure

Zoekgebied

Voor de verbinding en de stations is een zoekgebied vastgesteld. Dat betekent dat de initiatiefnemers onderzoeken wat in dit gebied de beste plek is voor de lijn en de stations. Koggenland ligt in het zoekgebied, maar is zelf geen trekker van het project. Na het onderzoek volgt een verkenning van de mogelijke tracés. Dat betekent dat het ministerie en TenneT bekijken op welke plekken de lijn en de onderstations kunnen komen. 

Rol van gemeente Koggenland

Koggenland is géén initiatiefnemer van de netuitbreiding. We delen de informatie van het ministerie en TenneT, omdat Koggenland in het zoekgebied ligt. We vinden het belangrijk dat alle Koggenlandse belanghebbenden op de hoogte zijn. Als gemeente volgen we het project bovendien nauwlettend, omdat we een prettige en gezonde leefomgeving voor onze inwoners willen waarborgen. Zo heeft gemeente Koggenland samen met de andere Westfriese gemeenten officieel gereageerd op het voornemen van het Rijk en TenneT. 

Gezamenlijk regioadvies West-Friesland

Gemeenten uit Noord-Holland Noord, de Provincie Noord-Holland en de waterschappen gaan een gezamenlijk regioadvies opstellen over de uitbreiding van het elektriciteitsnet (380 kV) en de aanlanding van windparken op zee (VAWOZ). Dit als gevolg van de ingediende zienswijzen van de Westfriese colleges en de Provincie Noord-Holland

Lees meer over dit gezamenlijke regioadvies 

Uitkomsten Congestiemanagementonderzoek (CMO) van TenneT

Op korte termijn kan in een groot deel van Noord-Holland geen ruimte gemaakt worden op het volle elektriciteitsnet, aldus de uitkomsten van het in december 2024 gepubliceerde  Congestiemanagementonderzoek (CMO) van TenneT. Dit betekent dat op veel plaatsen in de provincie ten minste de komende tien jaar wachtlijsten zijn voor grootverbruikers van elektriciteit, zoals bedrijven, datacenters, supermarkten en zwembaden.

TenneT en regionale netbeheerder Liander zien ook dat er op basis van de huidige prognoses in de provincie vanaf 2026 in sommige gebieden overbelastingen van het elektriciteitsnet ontstaan door de aanhoudende grote vraag naar elektriciteit. Om overbelasting, en daarmee langdurige stroomstoringen te voorkomen werken de netbeheerders samen met bedrijven en overheden aan een pakket maatregelen. Zonder aanvullende maatregelen worden in delen van Noord-Holland ook huishoudens geraakt.  

Verduurzaming bij grootverbruikers en consumenten

Nadat het elektriciteitsnet van regionaal netbeheerder Liander in Noord-Holland de afgelopen jaren op veel plekken is volgelopen, heeft in oktober 2023 ook het hoogspanningsnet van TenneT zijn maximale capaciteit bereikt. Oorzaak is een sterke toename van de vraag naar elektriciteit door grootverbruikers als datacenters en grootschalige batterijsystemen en de verduurzaming van het bedrijfsleven. Daarnaast speelt in de totale benodigde capaciteit van het elektriciteitsnet ook de gestegen vraag naar elektriciteit van huishoudens voor onder andere warmtepompen en laadpalen een rol. 

Spitsmijden door grootverbruikers essentieel

De netbeheerders hebben het afgelopen jaar onderzocht of grootverbruikers in Noord-Holland bereid zijn om hun elektriciteitsverbruik te verplaatsen naar tijden buiten de piekdrukte op het elektriciteitsnet. Zo maken ze ruimte op het net voor partijen op de wachtlijst. Uit deze zogenaamde marktconsultatie blijkt dat er onvoldoende grootverbruikers mogelijkheden zien om 'de spits te mijden'. De netbeheerders voeren vervolggesprekken met deze partijen over de verdere uitwerking. Daarnaast hebben de netbeheerders onderzocht of er technische maatregelen mogelijk zijn om het regionale net de komende periode te ontlasten.  

Impact huishoudens

Het uitgangspunt van overheden en netbeheerders is dat kleinverbruikers zoals huishoudens zo min mogelijk last hebben van het volle elektriciteitsnet. Echter, op basis van de conclusies van het onderzoek kunnen de netbeheerders vanaf 2026 niet uitsluiten dat zonder aanvullende maatregelen ook kleinverbruikers in delen van Noord-Holland de gevolgen van het volle net ondervinden. Maar zij doen er alles aan om dat te voorkomen, en hebben daar alle partijen voor nodig. Ook huishoudens kunnen nu al helpen het probleem te verminderen door zo veel mogelijk elektriciteit buiten de spitsmomenten te gebruiken.  

Onorthodoxe maatregelen

Toenmalig minister Jetten heeft in 2023 een aantal 'onorthodoxe maatregelen' voorgesteld om de impact van de volle netten voor huishoudens en ondernemers zo klein mogelijk te houden. In de provincie Utrecht zijn deze voor het eerst uitgewerkt, zoals netbewuste woningbouw, het slim laden van elektrische voertuigen en zijn grotere bedrijven verplicht hun 'flexibel vermogen' aan te bieden. Flexibel vermogen is de mogelijkheid van grootverbruikers om tijdens piekdrukte op het net minder elektriciteit aan het net terug te leveren of te verbruiken. Bijvoorbeeld door bedrijfsprocessen flexibel in te richten, e-boilers of elektrolysers tijdens de spits op het net uit te zetten en grootschalige batterijen alleen op dalmomenten van het net gebruik te laten maken. 

Miljarden euro's aan investeringen

De netbeheerders investeren de komende jaren miljarden in het elektriciteitsnet in Noord-Holland om de capaciteit van het net structureel te vergroten. Zo werkt TenneT momenteel onder meer aan cruciale netuitbreidingen, zoals de realisatie van een nieuwe 380.000 volt hoogspanningsverbinding ten noorden van het Noordzeekanaal en nieuwe 380.000 volt hoogspanningsstations in Amsterdam Zuidoost en aan de westkant van Amsterdam. 

Kijk voor het gehele onderzoek op de website van TenneT

 

Kaart van het zoekgebied

Meer informatie over de alternatieven vindt u op de kaart (projectviewer).

 Bekijk de tracéalternatieven

Proces en vervolgstappen

  1. Afgerond: 20 november 2024

    Op 20 november 2024 tussen 14.00 en 19.00 uur zijn de medewerkers van TenneT in Villa Groet in Avenhorn om uw vragen te beantwoorden. Ook kunt u informatie en zorgen delen en ideeën en tips meegeven met betrekking tot de uitbreiding van het stroomnetwerk in Noord-Holland.

  2. Afgerond: 6 september tot met 17 oktober 2024: Ter inzagelegging

    In deze periode lag de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage.

  3. Afgerond: Informatiebijeenkomst -

    Op maandag 23 september van 19.00 tot 21.00 uur vond een informatiebijeenkomst plaats op locatie: Villa Groet, Het Hoog 1, Avenhorn.

  4. Afgerond: Online informatiebijeenkomst -

    Op maandag 16 september 19.00 - 20.00 uur vond een online informatiebijeenkomst plaats.

    Terugkijken webinar