Autisme en hulp van de gemeente
Mensen komen in alle soorten, maten en kleuren. Dat is meestal goed zichtbaar aan de buitenkant. Maar van binnen verschillen mensen ook van elkaar. Zo werken ook hersenen verschillend, dat wordt ook wel neurodiversiteit genoemd. De meeste mensen hebben een ongeveer gelijkwerkend brein, dat is zo’n 70% van de bevolking. De andere 30% heeft hersenen die opvallend anders werken, denk bijvoorbeeld aan mensen met autisme en adhd, maar ook mensen met bijvoorbeeld dyslexie (woordblindheid) of dyscalculie (cijferblindheid).
Ook mensen met autisme kunnen erg van elkaar verschillen. Dat heeft onder andere te maken met hoe intelligent zij zijn en hoe zelfstandig zij kunnen functioneren. Dat kan betekenen dat de ene persoon met autisme altijd iemand nodig heeft om hem of haar te verzorgen en begeleiden en dat een ander met autisme getrouwd is en een vaste baan heeft.
Het is Wereld Autisme Dag
Op 2 april is er wereldwijd aandacht voor autisme. Collega Mark, die als maatschappelijk werker werkt, legt globaal uit wat autisme is en hoe de gemeente kan helpen.
Wat is er anders bij mensen met autisme?
De hersenen van iemand met autisme gaan anders om met informatie. Dat betekent niet alleen taal, maar ook bijvoorbeeld geluiden, geuren en kleuren. Al deze informatie, die altijd om ons heen is, komt bij mensen met autisme tegelijkertijd binnen. Hun hersenen zien geen verschil in wat er gezegd wordt en de kleur van het behang of het geluid van een auto die voorbij rijdt. Dat betekent dat het veel meer concentratie kost om bijvoorbeeld een gesprek te volgen en zij veel sneller moe zijn van alle informatie(prikkels) die op hen afkomen.
Mensen met autisme nemen dingen ook vaak heel letterlijk. Bijvoorbeeld een gezegde of spreekwoord, zoals bijvoorbeeld: “Liefde maakt blind” heel verwarrend kan zijn. Je wordt toch niet echt blind als je verliefd bent? Ook een zin als: “Ik ben er over 5 minuten” wordt letterlijk genomen. Dan verwachten ze dat iemand precies na 5 minuten aankomt.
Sommige mensen met autisme kunnen leren dat wat er gezegd wordt, niet precies is wat iemand bedoeld. Stel je eens voor dat jij de hele dag in gesprek met anderen rekening moet houden dat wat zij zeggen niet altijd is wat zij bedoelen? Dat is erg vermoeiend!
Hulp bij autisme
Mensen met autisme die geen constante zorg en begeleiding nodig hebben, kunnen hulp krijgen van de gemeente. Dit kan via Jeugdzorg, de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) en het Maatschappelijk Werk. Het gaat vaak om het leren omgaan met de uitdagingen van autisme.
Voorbeelden van hulp:
- Speciaal onderwijs voor kinderen met autisme
- Ondersteuning voor ouders bij de opvoeding
- Hulp voor jongeren bij het vinden van werk of zelfstandig wonen
De gemeente kijkt altijd naar wat iemand op dat moment nodig heeft. De gemeente werkt samen met zorgaanbieders, scholen, GGZ en WerkSaam.
Contact met het Zorgteam
Het Zorgteam is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 09:00 en 12:00 uur. Het telefoonnummer is (0229)54 83 70.
Vragen kunnen ook per e-mail worden gesteld via zorgteam@koggenland.nl.