Bomen en onderhoud

Bomen en struiken vormen een belangrijk onderdeel van de groene buitenruimte. In veel opzichten hebben bomen en struiken een waarde. Allereerst hebben ze een positieve invloed op het geluk en gezondheid van de mens (goed voelen in het lichaam en in het hoofd). Ten tweede hebben bomen en struiken een belangrijke rol voor planten en dieren. Bomen en struiken bieden plekjes om nesten te bouwen of om te schuilen, maar leveren ook voedstel en microklimaten (klimaat op een klein stukje aardoppervlak). Tenslotte zorgen bomen en struiken voor klimaatadaptatie door het verminderen van hittestress (extreme hitte) en wateroverlast bij extreme neerslag. 

Weet u dat er een database en kaart is waarop alle monumentale bomen in Nederland staan? Hierop vindt u ook bomen die in Koggenland groeien. Benieuwd welke dit zijn? Kijk dan op https://www.monumentalebomen.nl/    

Onderzoek en snoei van bomen

Op vaste momenten laten wij alle gemeentelijke bomen controleren door een boomdeskundige. Het doel van dit onderzoek is om op tijd ziektes en/of fouten te ontdekken, zodat we met onderhoud de veiligheid kunnen verzekeren. Hoe vaak het onderzoek gebeurt, hangt af van de omvang én standplaats van de boom. Als snoei noodzakelijk is dan gebeurt dat meestal in de wintermaanden. In de winter is boom in rust en heeft de boom zo min mogelijk last van de snoei. Als er sprake is van een (mogelijk) gevaarlijke situatie dan ondernemen we uiteraard eerder actie.

Kappen van bomen

Jaarlijks moeten we bomen kappen. Kappen gebeurt altijd met een reden. Bijvoorbeeld omdat de boom ziek of dood is, een gevaarlijke situatie veroorzaakt, voor ernstige overlast zorgt of in de weg staat voor noodzakelijke werkzaamheden. 

Bomen en zonnepanelen

Op steeds meer huizen en gebouwen liggen zonnepanelen. De gemeente krijgt dan ook steeds vaker het verzoek om bomen te snoeien of zelfs te kappen omdat de opbrengst van de zonnepanelen afneemt door schaduwvorming. Voor ons is dit geen goede reden om te gaan snoeien of kappen. Het algemeen belang gaat in dit geval voor het persoonlijke (financiële) belang. Gevaar, schade en/of nadelige gevolgen voor de volksgezondheid kunnen wel redenen zijn om tot snoei of kap over te gaan.  

Boom kappen op eigen grond

U kunt in Koggenland zonder vergunning een boom op eigen grond kappen. Als u het vermoeden heeft dat de kap invloed gaat hebben op de openbare ruimte (bijvoorbeeld als het trottoir of de weg niet toegankelijk is door de kap) dan adviseren wij u om vooraf contact met ons op te nemen. Dit kan via (0229) 54 80 00 of via info@koggenland.nl

Plantsoenen: snoeirondes

Om te voorkomen dat bomen en struiken teveel gaan overhangen en daardoor last veroorzaken, wordt 2 keer per jaar gesnoeid. De 1e snoeironde vindt plaats aan het einde van het voorjaar en de 2e ronde is einde zomer. Deze periodes zijn afhankelijk van het weer en de soort bomen en struiken.   

Bladafval: bladveegronde

In het najaar laten bomen en struiken blad vallen. Bladeren zijn in meerdere opzichten goed voor de natuur. Het biedt voedsel aan de grond maar het biedt ook voedsel- en schuilplekken aan dieren. Blad kan ook overlast geven en kolken (afvoerputjes) verstoppen. Daarom is er in het najaar een extra bladveegronde en maken we de kolken schoon. 

Planten van nieuwe bomen en struiken

We willen Koggenland mooi houden en zorgen voor een groene representatieve buitenruimte. Daarom planten we jaarlijks nieuwe bomen en struiken. Als vervanging van bomen en struiken die er al staan óf omdat er nieuw groen moet worden aangeplant (nieuwbouw). Het aanplanten gebeurt meestal aan het begin- of het einde van de winter. In deze periodes is de kans het grootst dat de beplanting nieuwe wortels maakt en in het voorjaar verder gaat groeien. Ons beleid is om meer bomen te planten om zo een nog groenere gemeente te worden- en te blijven. Voor iedere gekapte boom planten we een nieuwe boom. 

Vragen of een melding doen?

Heeft u vragen of wilt u een melding doen? Maak een melding aan in Fixi. Vragen kunt u sturen naar info@koggenland.nl.

Bij acuut gevaar adviseren wij u om te bellen naar (0229) 548 400. Buiten kantoortijden en in het weekend belt u naar (0229) 548 300 als een situatie direct gevaar oplevert en niet kan wachten.

Meer weten over het beleid rondom Groen?

Lees dan het Meerjaren onderhoudsplan Groen (MJOP Groen)