De Nationale Voorleesdagen zijn gestart

Voorlezen is niet alleen gezellig, maar ook heel belangrijk. Het helpt naast de ontwikkeling van taal, ook bij de ontwikkeling van emoties en zintuigen. Programmamaker Jessica Dip van de Stichting Westfriese Bibliotheken geeft antwoord op belangrijke vragen.

Waarom is voorlezen belangrijk voor jonge kinderen?

Van kleins af aan leren kinderen de basis van taal door te luisteren naar woorden en zinnen. Al vanaf de geboorte helpt voorlezen ze om klanken, ritmes en woorden te herkennen. Dit is het begin om later te leren spreken, lezen en schrijven. Ze leren kleuren, cijfers en vormen herkennen. Ook zorgt het voor een beter geheugen en concentratie. Maar een boek zorgt ook dat ze nieuwsgeurig worden om dingen te ontdekken. Voor de allerkleinsten zit het in de magie van een flapjesboek of een voelboek, als ze ouder worden ook in de personages, avonturen en plaatjes.

Wat zijn tips bij het voorlezen? 

Plezier staat altijd voorop! Let op de reactie van uw kind wanneer jullie samen door een boek bladeren. Is er herkenning, verbazing, verschijnt daar een lach? Stel vragen over de plaatjes (‘Wat zie je daar?’) of laat uw kind geluiden maken die bij het verhaal passen (‘Hoe klinkt een hond?’). Verhalen kunnen kinderen helpen om emoties te begrijpen, te uiten en ermee om te gaan. Kies boeken waar jullie samen veel plezier van hebben, dan komt de rest vanzelf goed.

Wat is een goed boek om voor te lezen aan jonge kinderen?

Elk jaar wordt een Prentenboek van het Jaar gekozen uit een Top 10. Dit jaar is dat Rinus van Ingrid en Dieter Schubert. Het gaat over een kleine, stoere neushoorn die zich in allerlei avonturen stort. Dat gaat een keer mis… maar gelukkig is er nog een held in de buurt. Het boek staat garant voor herkenning, een lach en een mooie levensles dat je niet altijd groot en sterk hoeft te zijn. Dit boek en de andere titels uit de top 10 zijn leuke prentenboeken om samen te lezen. Baby's en dreumesen genieten van boeken met grote, kleurrijke afbeeldingen en eenvoudige teksten. Voor oudere kinderen (vanaf 3 jaar) kun je al meer verhalende boeken kiezen met een duidelijke structuur. Vraag altijd aan uw kind wat ze leuk vinden. Test of het boek echt bij jullie past door samen alvast een stukje te lezen.

Na een drukke dag schiet het voorlezen er wel eens bij in, al weten ouders hoe belangrijk het is. Hoe kunnen ze het makkelijker volhouden?

Zie het voorlezen niet als een moetje, maar als quality time in een hectische dag. Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving met kussens en een fijne deken, waar u samen met uw kind kunt zitten zonder afleidingen. Voor jongere kinderen is het vaak na een paar minuten klaar. Dit is volkomen normaal. Maak het voorlezen kort en gezellig. Het kan daarna langzaam langer gemaakt worden. Maak van voorlezen een vast ritueel. Als het niet uitkomt voor het slapengaan, doe het dan ’s ochtends of als toetje na het avondeten.

Meer weten?

Kom naar de Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek en ontdek de activiteiten. Er is een familievoorstelling van Rinus. Voor kinderen is het gratis om lid te worden van de bibliotheek. Ouders die zich tegelijk aanmelden krijgen 25% korting op een abonnement.