Doe mee met Stoptober en stop met roken

Wist u dat 80% van de rokers wil stoppen? Veel mensen vragen zich af hoe ze dat kunnen doen en welke hulp beschikbaar is. Stoptober is een van de meest effectieve manieren. Zo zijn al meer dan 550.000 mensen gestopt. Want na 28 dagen stoppen zijn de meeste ontwenningsverschijnselen voorbij en is er vijf keer meer kans om blijvend te stoppen. Daarom ondersteunt de gemeente Koggenland Stoptober en roept rokers én vapers op om mee te doen. 

Wethouder Marian van Kampen: ‘Ik gun iedereen een rookvrij of liever gezegd nicotine vrij leven. Het is fijn dat er vanuit Stoptober ook aandacht is voor vapen. Veel jongeren zijn gaan vapen en daar maak ik mij eerlijk gezegd best zorgen over.’

Dit jaar ook aandacht voor vapen

Net als bij roken doet de tabaksindustrie er alles aan om iemand verslaafd te maken aan vapen. Met zoete smaken, trendy designs en hippe marketingcampagnes richten ze zich specifiek op de jongere doelgroep. Net als sigaretten bevatten vapes nicotine, dit maakt het moeilijk om te stoppen. Het stofje is zeer verslavend en zorgt ervoor dat het lichaam steeds verlangt naar meer.  

Stoptober werkt

Stoppen kan lastig zijn, maar het kàn. Zelfs als u veel rookt, al heel lang rookt of als u al meerdere stoppogingen heeft gedaan. Van alle eerdere deelnemers van Stoptober, geeft 92% een positieve beoordeling. Eerdere stoppers zijn vooral te spreken over de gratis app en begeleiding via social media op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Tiktok. Met alle support en begeleiding heeft ongeveer twee derde van alle deelnemers het 28 dagen volgehouden. Een fantastisch resultaat, want elke dag niet roken telt!

Wijkaanpak Roken & Zo

De gemeente doet meer, met de wijkaanpak. Roken & Zo onderzoekt daarvoor roken in de gemeente Koggenland, maar ook woonomstandigheden, algemene (mentale) gezondheid en sociale contacten. Gezondheid en levenskwaliteit staan centraal, waarbij wordt gekeken of en zo ja welke hulp nodig is, bijvoorbeeld bij stoppen met roken. Roken & Zo richt zich op uw dorp en zoekt samen met u naar wat werkt. Hebt u ideeën of wilt u meedenken? Mail naar rookvrij@ggdhn.nl of bel Manon Niesten via (06) 25 69 72 85.

Eerste hulp bij direct stoppen

Begeleiding vergroot de kans op succes en is vaak gratis. Wilt u direct stoppen? Ga dan naar ikstopnu.nl of neem contact op met de huisarts.