Gemeenten Hollands Kroon, Koggenland en Dijk en Waard intensiveren aanpak mensenhandel

De gemeenten Hollands Kroon, Koggenland en Dijk en Waard willen mensenhandel strenger aanpakken. Met de aanstelling van een speciale aandachtfunctionaris en een nieuw meldpunt voor vermoedens van misstanden, zetten de gemeenten extra in op het bestrijden van deze problematiek. Deze aanpak geldt voor het werkgebied van politie basisteam Heerhugowaard en gemeenten werken op dit onderwerp dan ook intensief samen. 

De maatregelen richten zich op een beter zicht op mensenhandel en arbeidsmisbruik, met als doel meer aanhoudingen en betere opvang voor slachtoffers. Ambtenaren krijgen trainingen om signalen van mensenhandel te herkennen en de samenwerking met politie en hulpinstanties wordt versterkt. De colleges van burgemeester en wethouders van de drie gemeenten hebben recent hun handtekening gezet onder een nieuw vastgesteld beleid.

"Mensenhandel is een ernstig probleem dat we met vastberadenheid moeten aanpakken. Het kan onder andere betrekking hebben op arbeidsuitbuiting, illegale prostitutie of criminele uitbuiting. Dit alles gebeurt door middel van dwang, misleiding of manipulatie. Het doel van de mensenhandelaar is de uitbuiting van een persoon. Als burgemeester van gemeente Koggenland zet ik mij in voor een striktere handhaving hierop en een betere samenwerking tussen de autoriteiten. We moeten er alles aan doen om onze gemeente veilig te houden voor iedereen en hopen dat het meldpunt mensen aanzet om vermoedens van mensenhandel door te geven", zegt burgemeester Monique Bonsen.

Burgemeester Maarten Poorter is namens NHVeilig (het provinciale samenwerkingsverband op het gebied van veiligheid) ambassadeur mensenhandel: “Er is te weinig aandacht voor dit grote probleem. Het gaat veelal om arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting of mensenhandel. Deze vormen van ondermijning zijn vaak onzichtbaar of verborgen en moet echt in gezamenlijkheid worden aangepakt. Ik ben daarom ook blij dat steeds meer gemeenten een aanpak mensenhandel vaststellen en we daarvoor ook met andere gemeenten de handen inéén slaan. Alleen via de bestuurlijke tafel kan het ook meer aandacht krijgen in de samenleving en durven mensen er hopelijk net iets eerder melding van te doen wanneer ze een vermoeden van uitbuiting hebben.”

Er komt op korte termijn een apart meldpunt bij de gemeente, maar mensen kunnen hun melding ook doen bij politie of via Meld Misdaad Anoniem: www.meldmisdaadanoniem.nl(Verwijst naar een externe website) of bel 0800 7000.