Infraroodmeting laat zien waar warmte ontsnapt

De vrijwillige energiecoaches van duurzaamheidsplatform Koggenland Energie Neutraal (KEN) hebben het afgelopen jaar ruim 170 Koggenlanders geholpen met warmtemetingen van woningen. Met behulp van een infraroodcamera laten de energiecoaches zien op welke plekken er veel warmte ontsnapt uit een woning en waar isolerende maatregelen dus raadzaam zijn. 

Het is een koude ochtend in januari, energiecoaches Karel de Vries en Ger de Rooij van KEN zijn op bezoek in de woning van Gerard en Gre in Berkhout. Buiten ligt de temperatuur net onder het vriespunt. Het pad van de woning is spekglad. Binnen in het vrijstaande huis wordt er vandaag flink gestookt. ‘Om de warmtescan goed uit te kunnen voeren moet het in de woning minimaal 15 graden warmer zijn dan buiten, dus we hebben gevraagd de verwarming aan te zetten,’ verklaart Karel de Vries de tropische temperatuur. 

Isolatiemaatregelen

Gerard en Gre hebben zich aangemeld voor de warmtescan omdat ze benieuwd zijn hoeveel warmte er uit de woning ontsnapt. Ze hebben (nog) geen plannen voor isolatiemaatregelen. Gerard vertelt dat zijn vader het huis in 1973 liet bouwen. ‘Sindsdien is er niets meer aan gedaan.’ Het dubbele glas aan de zij- en voorkanten van de woning werd geplaatst om geluiden van buiten te dempen. Een isolerende werking heeft het nauwelijks, beamen ook energiecoaches Karel de Vries en Ger de Rooij. 

Om de proef op de som te nemen begeven de mannen van KEN zich samen met Gerard naar buiten. Ze beginnen bij de garage, die door Gerard wordt gebruikt als werkruimte. ‘De plekken die op het scherm donker gekleurd zijn, zijn goed,’ legt Karel de Vries uit. ‘Aan de bovenkant van de deur zie je dat het op het scherm lichtgeel is, daar ontsnapt veel warmte.’

Krimpfolie

Ook het raam van de badkamer laat veel warmte door, evenals de ramen aan de zijkant van de woning. Ger de Rooij zegt dat het plaatsen van krimpfolie aan de binnenkant van de ramen een goedkope optie is om de ramen beter te isoleren. Wat aan de achterkant van het huis opvalt is het effect van een anti-inbraakstrip, die Gerards vader had geplaatst nadat er was ingebroken. De strip blijkt ook een isolerende werking te hebben.
Nadat de warmtemetingen zijn afgerond zet Karel de Vries de foto’s op de computer van de bewoners. De foto’s kunnen zij gebruiken als ze besluiten isolerende maatregelen te nemen. 

Aanmelden warmtemeting

Inwoners van Koggenland die zich willen aanmelden voor een warmtemeting kunnen contact opnemen met KEN via koggenlandenergieneutraal.nl. De warmtemeting wordt kosteloos uitgevoerd, maar omdat de scans uitsluitend door vrijwilligers worden uitgevoerd en omdat er kosten worden gemaakt, vraagt KEN een eenmalige vrijwillige donatie.