Integrale controle op bedrijventerrein voor veilige en leefbare omgeving
De gemeente Koggenland zet zich vandaag in voor een beter zicht op bedrijventerreinen door een integrale controle op bedrijventerrein Braken in Obdam en De Vredemaker in De Goorn. De gemeente werkt daarbij als één overheid samen met diverse partners, zoals de politie, brandweer, Nederlandse Arbeidsinspectie en de Omgevingsdienst. De controle van vandaag is vooral gericht op de bewustwording vergroten bij de ondernemers en het creëren van een veilige en leefbare omgeving.
De insteek van gemeente Koggenland is om goedwillende ondernemers te beschermen en ruimte te geven voor veilig en gezond ondernemerschap. Maar ook om hen bewust te maken van de gevaren van ondermijnende criminaliteit. De controles passen bij de aangescherpte regels rondom de Wet Bibob en de brede aanpak van de gemeente en veiligheidspartners om illegale activiteiten op bedrijventerreinen tegen te gaan. Door als partners samen te werken kunnen de diensten informatie delen en efficiënt optreden.
Bedrijventerreinen veilig en aantrekkelijk houden
Ondernemers willen graag net als de gemeente een veilig bedrijventerrein met een goede uitstraling. Met deze gezamenlijke aanpak in de vorm van een integrale controle draagt de gemeente hier met de partners aan bij. De controles helpen om illegale activiteiten, zoals drugshandel of fraude, vroegtijdig op te sporen en aan te pakken. Daarnaast is een onderdeel van de controle het toezien op brandveiligheid, milieu en bouwtechnische eisen. Met de controle wil de gemeente illegale activiteiten in de gemeente Koggenland terugdringen en bedrijventerreinen veilig en aantrekkelijk houden. Controles kunnen altijd en overal plaatsvinden, ook wanneer er géén directe signalen zijn van criminele activiteiten.
Risico’s van een bedrijventerrein
Bedrijventerreinen vormen een aantrekkelijke omgeving voor criminele activiteiten, door de grote hoeveelheid ruimte en privacy die er is. Criminelen blijven het liefst onder de radar. Zij gebruiken gebouwen op bedrijventerreinen als dekmantel. Onder andere voor drugsproductie, opslag, milieucriminaliteit en criminele inmenging. De politie vindt in Nederland regelmatig hennepkwekerijen, drugslabs en drugsafval in loodsen en schuren.
Melden van signalen helpt
Naast de rol van de overheid is ook de rol van inwoners of ondernemers belangrijk. Zij zijn immers de ogen en oren van een dorp en met die oplettende blik kunnen instanties georganiseerde misdaad nóg beter aanpakken. Iedere melding helpt dan ook en draagt bij aan een veilige leefomgeving. Meld verdachte situaties daarom altijd. Dit kan bijvoorbeeld bij de wijkagent, maar ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl).