Koggennieuws editie 3, 5 februari 2025

Op deze pagina vindt u de artikelen die in de papieren editie van Koggennieuws staan. Sommige van deze artikelen zijn ook als nieuwsbericht op deze website gepubliceerd; u vindt dan een link naar het nieuwsbericht. Officiële publicaties en bekendmakingen van de gemeente vindt u op de pagina Bekendmakingen.

Deze pagina blijft één maand online beschikbaar.  

Daarna is deze pagina terug te vinden via 2 verschillende manieren.

  • U kunt gebruik maken van het Archiefweb. Dit is het archief van de website. U kunt op datum en trefwoord Koggennieuws zoeken en dan krijgt u de documenten te zien van die specifieke dag.
  • U kunt zoeken op de website van de uitgever van het Koggennieuws, Kogge. Kies voor het onderdeel Archief. Hier ziet u de edities.

Provincie en 44 gemeenten bundelen krachten tegen ondermijning

Provincie en 44 gemeenten bundelen krachten tegen ondermijning

Op 9 januari ondertekenden de commissaris van de Koning van Noord-Holland en 40 burgemeesters de Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid. Deze norm helpt om ondermijning effectiever aan te pakken. Alle Noord-Hollandse burgemeesters steunen de norm. 

‘Als gemeente dragen wij de verantwoordelijkheid om de integriteit en veiligheid voor inwoners en ondernemers te waarborgen. Door samen te werken en onze krachten te bundelen, maken we onze gemeente sterker tegen de ondermijnende invloeden die onze samenleving willen verzwakken. Alleen een weerbare overheid kan onze inwoners en ondernemers de bescherming bieden die zij nodig hebben’, zegt burgemeester Monique Bonsen. Ondermijning komt in de vorm van criminaliteit, cyberaanvallen of intimidatie. Ook corruptie, agressie en intimidatie tegen ambtenaren en politici en het misbruik van overheidsmiddelen komen steeds vaker voor. Het versterken van de weerbaarheid van zowel gemeenten als de provincie is cruciaal tegen deze dreigingen.

Gezamenlijke aanpak

De Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid is ontwikkeld in samenwerking met gemeenten, Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) en de provincie. ‘Het is belangrijk dat onze inwoners erop kunnen vertrouwen dat wij als overheid eerlijk, veilig en betrouwbaar werken. Tegelijkertijd moeten we kritisch naar onszelf blijven kijken. Iemand met kwade bedoelingen zal altijd proberen zwakke plekken te vinden. Door samen te werken, bijvoorbeeld via overleg en gezamenlijke inspanningen, kunnen wij deze kwetsbaarheden aanpakken en voorkomen. Deze norm helpt ons daarbij," zegt Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland.

Meer informatie over de Noord-Hollandse norm is te vinden op: www.noordhollandsenorm.nl/weerbare-overheid.

Hoera! Maud is de eerste baby in Koggenland in 2025

Maud is de eerste baby in Koggenland in 2025

Op 4 januari kwam Maud Visser in Obdam ter wereld. Ouders Daan en Melissa en broertje Dave zijn apetrots. Maud is de eerste baby die in 2025 is geboren in Koggenland. Burgemeester Monique Bonsen ging op bezoek bij het gezin, met een bos bloemen voor de ouders en een rammelaar voor baby Maud. De burgemeester wenste het jonge gezin veel geluk samen.

Sport- en speldag in de voorjaarsvakantie

Overlast door houtstook

Overlast door houtstook

Het gebruik van haarden en houtkachels neemt de laatste jaren toe. Daardoor stijgt ook de overlast: één op de drie Nederlanders heeft wel eens last van de houtstook van de buren.

Het stoken van hout kan voor de omwonenden overlast opleveren in de vorm van hinder (geuroverlast en roetneerslag) en gezondheidsklachten. Vooral mensen met COPD, astma, bronchitis en gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. In de zomer zijn het voornamelijk de vuurkorven en barbecues in de tuin die overlast veroorzaken. In de winter kunnen de haarden en houtkachels, die de woning (deels) verwarmen, zorgen voor hinder.

Altijd ongezond

Lucht met rook is altijd ongezond. De gemeente vraagt inwoners daarom terughoudend te zijn met het stoken met hout. Mensen die toch de haard aansteken kunnen onderstaande tips gebruiken om minder ongezond te stoken en minder hinder voor buren te veroorzaken.

Stooktips voor houtkachel en open haard

  • Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit soort weer blijft de rook lang hangen waardoor de lucht rond uw huis erg ongezond wordt. Op de website stookwijzer.nu kunt u zien of het verantwoord is om te stoken.
  • Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout is te herkennen aan barsten of schors dat loslaat. Zelf gehakt hout moet minstens twee jaar drogen. Met een vochtmeter kunt u controleren of het hout droog genoeg is: onder de 20% is goed.
  • Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij. Daarom is het verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen níét in de haard of kachel vanwege de lijm die erin zit. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom verboden als brandstof.
  • Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: stapel het hout kruislings op elkaar, begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een (milieuvriendelijk) aanmaakblokje bovenop. Gebruik geen brandbare vloeistoffen om het vuur aan te steken.
  • Zet de luchttoevoer in de kachel en de klep in de schoorsteen helemaal open. Het hout kan dan beter verbranden waardoor er minder schadelijke stoffen ontstaan. Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te 'smoren': het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
  • Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zet dan een raampje open.
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Dit is ook een stuk veiliger: u heeft dan minder kans op een schoorsteenbrand. 

Gratis reanimatiecursus voor vrijwilligers sportverenigingen

Gratis reanimatiecursus voor vrijwilligers sportverenigingen

Vrijwilligers van Koggenlandse sportverenigingen kunnen in februari en maart gratis deelnemen aan een reanimatiecursus. De cursussen worden aangeboden door Sportraad Koggenland, in samenwerking met de lokale EHBO-verenigingen.

De cursus is bedoeld voor mensen die verbonden zijn aan een sportverenging in de gemeente - denk bijvoorbeeld aan bestuursleden, trainers en vrijwilligers - die nog niet kunnen reanimeren. De cursussen vinden plaats op 24 en 26 februari en 31 maart. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 10 februari via sportraadkoggenland.nl/reanimatiecursussen. Op de website is ook informatie over de locaties en tijden te vinden. Deelnemers ontvangen na afloop van de reanimatiecursus een certificaat.