Op donderdag 30 mei geeft historisch onderzoeker en publicist Hans Muntjewerff in het gemeentehuis van Koggenland een lezing over de Slag op de Zuiderzee.

In zijn lezing geeft Muntjewerff een feitelijk verslag van de voorgeschiedenis en de afloop van de Slag op de Zuiderzee. Hij vertelt over de tactieken die werden toegepast bij de oorlogvoering op zee, over het verloop van de strijd en over de bijzondere details die grotere gevolgen hadden dan eerst werd gedacht. Daarbij spelen man-tegen-mangevechten en persoonlijke heldenmoed een rol. Ook beschrijft Muntjewerff de gruwelijkheden die zich afspeelden in die eerste periode van de oorlog met Spanje, zoals de onthoofdingen en de belegering en vernietiging van steden.

De lezing vindt plaats op donderdag 30 mei in het gemeentehuis van Koggenland en duurt van 15.00 tot 16.00 uur. Mensen die de lezing willen bijwonen kunnen zich aanmelden bij Joshua IJzer van de gemeente Koggenland via j.ijzer@koggenland.nl.

Exposities

‘De slag op de Zuiderzee, 6 oktober 1573’, van schilder Abraham de Verwer. Het schilderij dateert uit 1621 en behoort tot de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De expositie ‘Slag op de Zuiderzee’, die in april van start ging, is nog tot 4 juni te zien in het gemeentehuis. De expositie toont het verloop van de zeeslag. Daarbij is onder meer te zien welke personen een belangrijke rol speelden en hoe de Spaanse overheersers werden verslagen. Aan de hand van afbeeldingen en schilderijen is de Slag op de Zuiderzee uitgebeeld.

Ook bij de expositie ‘De canon van Hensbroek en Obdam’ is er aandacht voor de Slag op de Zuiderzee. Deze expositie, over de geschiedenis van Hensbroek en Obdam, is tot en met 2 juni te zien in ’t Tuinhuis in Obdam, op zondagen van 13.00 tot 16.30. Het adres is Willibrordustuin 1 in Obdam.

De toegang voor de beide exposities en de lezing is gratis.