Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Koggenland, op maandag 8 januari, sprak burgemeester Bonsen de aanwezigen toe:

"Beste aanwezigen,

Van harte welkom in ons feestelijk ingerichte gemeentehuis. Fijn dat u er allemaal bent. Ik zie veel vrijwilligers, raadsleden, medewerkers van brandweer en politie, collega bestuurders.
Goed om u hier in ons huis te mogen ontvangen. De plek waar ruim 200 zeer betrokken medewerkers zich iedere dag inzetten voor onze inwoners en ondernemers.

In een tijd waarin steeds meer van gemeenten wordt gevraagd. Bijvoorbeeld omdat het Rijk van mening is dat taken beter dichtbij inwoners kunnen worden uitgevoerd. Helaas krijgen gemeenten niet voldoende financiële middelen ter beschikking voor al deze opgaven. Bovendien is de wereld om ons heen volop in beweging is en komen we voor complexe opgaven staan. Het werk van onze medewerkers is er daardoor niet makkelijker op geworden. Ik ben trots op onze medewerkers die van alle markten thuis blijken te zijn en die bereid zijn om tot het uiterste te gaan om onze inwoners van dienst te zijn.

Het is een mooie traditie om het jaar samen te beginnen en elkaar alle goeds te wensen. Even terugkijken en dan vooral vooruit. Ambitieus als we zijn.

Hartelijk dank zeg ik tegen de mensen van onze facilitaire dienst en het bestuurssecretariaat voor de organisatie. In het bijzonder noem ik Klaas Bakker en Jeske Groot. En ik ben blij dat deze bijeenkomst weer muzikaal wordt omlijst door het muzikale trio Paul Beugels, Ton Herman Melis en Arjen van El.

Bij binnenkomst hebt u kunnen genieten van de muziek van Simone Beerepoot. Hartelijk dank hiervoor!

Het gaat goed met Koggenland. Mensen wonen hier fijn, er is veel bedrijvigheid. Mooie gezonde familiebedrijven zorgen voor veel werkgelegenheid. Er is alle sectoren is volop aandacht voor duurzaam ondernemen. Of het nu gaat om de agrarische sector of de industriële technische bedrijven. De gemeente Koggenland is blij dat we samen optrekken met innovatieve oplossingen zoals de erfturbines, waar wij duidelijk voorop lopen. Daarmee is Koggenland de duurzaamste gemeente in West Friesland en behoren we tot de 5 meest duurzame gemeenten van Noord Holland.

Onze mooie sterke plattelandsgemeente blijft aantrekkelijk, of het nu gaat om wonen, werken en ondernemen of om te recreëren en te sporten. En laten we ons culturele leven niet vergeten. Met ontzettend veel plezier bezocht ik dit jaar veel concerten en uitvoeringen van de koren, orkesten en toneelverenigingen. En het kan u niet ontgaan zijn: onze Berkhoutse band Oôs Joôs bereikte de top 2000. En dat werd met trouwe fans gevierd in De Ridder. Wat een feest. Ik kan u zeggen dat het college de hit uit volle borst heeft meegezongen.

We zien volop kansen voor verdere ontwikkeling van onze gemeente. Er wordt volop gebouwd en geïnvesteerd. Onze wethouder ruimtelijke ordening Van Dolder spant zich er enorm voor in om voor onze inwoners zoveel mogelijk passende woningen te bouwen. Bouwen, bouwen, bouwen is het devies. In 2023 zijn de bestemmingsplannen voor de bouw van 650 woningen onherroepelijk geworden. Dat aantal is nog nooit zo hoog geweest. En dat geldt ook voor de spreiding over de dorpen; ook die is ook nog nooit zo groot geweest: er lopen nu nieuwbouwprojecten in Spierdijk, Hensbroek, Berkhout, Scharwoude, Ursem, Obdam, Zuidermeer, Avenhorn en De Goorn.

In 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met de bouw van een nieuwe woonwijk met 60 sociale huurwoningen, een investering van meer dan 10 miljoen euro.

Grote investeringen worden ook gedaan om de woningen van ons woningbedrijf het zwembad en in de nabije toekomst ook het gemeentehuis te verduurzamen. Wethouder Krijnen doet zoveel mogelijk om het gemeentelijk vastgoed klaar te maken voor de toekomst. Het onderlinge vertrouwen tussen raad, college en ambtelijke organisatie maakt het mogelijk dat we deze grote stappen zetten.

Ik ben dankbaar voor deze prettige, open samenwerking, waarin we elkaar ook kunnen aanspreken en kritisch kunnen bevragen als dat nodig is. En het is in dit verband goed om schijnwerpers eens te richten op de griffie. Als belangrijke spil in deze samenwerking. Heel fijn dat we altijd op de griffier en de griffiemedewerkers kunnen rekenen.

Koggenland koestert de sterke positie als groene plattelandsgemeente, gelegen tussen de grotere steden als Hoorn en Dijk en Waard. En als gezegd we zien volop kansen voor versterking van deze mooie uitgangspositie. Het blijft belangrijk dat wij ook het voorzieningenniveau op peil houden. Dat is vooral voor onze oudere inwoners van groot belang. Wethouder Van Kampen heeft veel contact met de actieve ouderenorganisaties in onze  gemeente. Samen werken we aan plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Wij zijn blij met ons team van deskundige en betrokken zorgmedewerkers, die daar oog voor hebben.

Omdat we zoveel kansen zien voor onze gemeente en onze regio, zetten we in op goede samenwerking in de regio West-Friesland en daarbuiten. Wij vinden het belangrijk dat we op een praktische en effectieve manier met andere gemeenten en samenwerkingspartners samen werken. Dat zullen we ook in 2024 blijven doen.

Vorig jaar sprak ik de wens uit dat wij in Koggenland weer stappen zouden zetten om onze dorpen vitaal te houden. Tijdens werkbezoeken en andere ontmoetingen met inwoners en ondernemers, valt ons als college steeds weer de saamhorigheid, de  loyaliteit en de kracht van onze sociale netwerken in de dorpen op.

Dit gecombineerd met de West Friese nuchterheid en aanpakkersmentaliteit, draagt bij aan de vele initiatieven die de weerbaarheid en veerkracht van onze gemeente versterken. Recent voorbeeld is de heropening van het Broodboetje in Spierdijk. Een aanrader voor een kop koffie met iets lekkers en een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de gemeente, vrijwilligers en het bedrijfsleven.

Het is diezelfde mentaliteit die het mogelijk heeft gemaakt dat wij al bijna twee jaar vele Oekraïense vluchtelingen een warm thuis kunnen bieden. En het is die sfeer van “omzien naar elkaar” en “armen uit de mouwen” waardoor het mogelijk was om gedurende een half jaar vluchtelingen op te vangen in Avenhorn. Wij zijn dankbaar voor de samenwerking met de direct omwonenden in Scharwoude en Avenhorn.

Zijn er dan helemaal geen zorgen voor het komende jaar? Natuurlijk zijn die er. Ik noem er een aantal: de krapte op de arbeidsmarkt zal ook de gemeente Koggenland raken. Bedrijven in onze gemeente lopen hier tegenaan, maar ook de gemeente als werkgever.
Toch willen we onze dienstverlening het komend jaar verbeteren. Het lukt ons gelukkig nog steeds om hele fijne collega’s te vinden die ons team van trouwe medewerkers weer aanvullen, maar het duurt soms wat langer dan we willen. We zullen open moeten zijn als het hierdoor niet lukt om het voorgenomen tempo in de uitvoering van onze plannen de realiseren.

Op de tweede plaats: wij zien dat sommige jongeren de grenzen van het fatsoen ver overschrijden, met alle risico’s van dien voor de veiligheid van anderen en schade aan de openbare ruimte. Dat was deze jaarwisseling en tijdens de kermissen weer het geval. Ondanks de enorme inzet van de gemeente, politie en andere hulpdiensten.

Ik wil een woord van dank uitspreken aan de politiemensen en brandweervrijwilligers. Dank voor jullie inzet en de fantastische samenwerking. We staan zij aan zij in onze aanpak die er op gericht is dat er in Koggenland zoveel mogelijk evenementen en feesten kunnen worden georganiseerd, die niet verpest mogen worden door een kleine groep raddraaiers. Als gemeente zetten wij alles op alles om te voorkomen dat de jongere jeugd de slechte voorbeelden volgt. Dat moeten we samen met scholen, ouders en sportclubs voor elkaar zien te krijgen. Ik doe daarbij dus een beroep op ons allemaal.

Verder maak ik mij zorgen over de eenzaamheid en zorgbehoefte van onze ouderen. De vergrijzing is een feit met als gevolg eenzaamheid en overbelaste zorgverleners.

Blij ben ik ook dat we nieuwe woonvormen zien, zoals generatiewonen en het Knarrenhof in Obdam. Samen zoeken we een antwoord op deze enorme uitdaging, waarbij we niet moeten vergeten dat mantelzorgers en vrijwilligers van onze ouderenorganisaties in deze onmisbaar zijn. Hulde ook aan al deze lieve mensen.

En ja, verkeersveiligheid vraagt veel aandacht. Samen met inwoners wordt een mooie verbetering van de verkeerssituatie in Rustenburg gerealiseerd. Maar ook op andere wegen in onze gemeente is de verkeerssituatie zorgelijk. Laten we niet vergeten dat dit ook vaak te wijten is aan ons eigen verkeersgedrag.

Tot slot: ik weet niet hoe het u is vergaan, maar deze jaarwisseling heb ik vele mensen horen uitspreken dat zij voor 2024 VREDE wensen. Geschokt als wij allemaal zijn door de oorlogsbeelden uit de Israël en de Gaza strook en Oekraïne. Ik sluit mij graag aan bij deze wens. Vooral voor de mensen die de gruwelijke gevolgen van de oorlog dagelijks ondervinden.

Vrede is echter niet alleen de afwezigheid van oorlog. Het tegenovergestelde van “vrede”, is ook  “onvrede”.  Verharding en verruwing in de samenleving, politieke onrust en maatschappelijk onbehagen. Ik wens u allen daarom  ook in die zin een vredevol jaar toe.

Tijdens het kerstreces bezocht ik de foto tentoonstelling die Humberto Tan maakte met portretten van 100 jarigen. Prachtige foto’s met boeiende levensverhalen. Op de vraag aan deze mensen naar hun levensles, antwoordden velen: tevreden zijn met wat het leven je te bieden heeft. Laten we ondanks onze ambitie dat we onze gemeente iedere dag een beetje mooier willen maken, wat vaker tevreden zijn met onze mooie omgeving en wat we met elkaar al bereikt hebben.

In die sfeer breng ik graag een toost uit op Koggenland en de Koggenlanders. Ik wens u allemaal een heel mooi jaar toe veel mooie ontmoetingen en initiatieven.

We kunnen trots zijn op onze mooie gemeente met zoveel betrokken inwoners. Proost!"

Burgemeester Monique Bonsen