Omgevingsvergunning
Bent u van plan om iets te bouwen of te verbouwen aan of bij uw woning of bedrijf? Een dakkapel plaatsen bijvoorbeeld? Reclame aanbrengen op het pand? Een bijgebouw bouwen, of juist slopen ? Een uitrit verplaatsen? In dit soort gevallen heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. U doet de aanvraag voor een omgevingsvergunning in het Omgevingsloket van de overheid.
Heb ik wel een vergunning nodig? Doe de Vergunningcheck
Niet altijd is een vergunning nodig. Hebt u voor uw plannen een vergunning nodig of niet, of moet u een melding doen of niet? U kunt het checken via de Vergunningcheck van het Omgevingsloket. Komt u er niet uit? Raadpleeg dan eerst een architect, adviseur of bouwkundige.
Let op: uw plan kan verschillende vergunningplichtige activiteiten omvatten. Bijvoorbeeld een bouwwerk slopen en daarna een nieuw bouwwerk bouwen. In de vergunningcheck moet u daarom alle activiteiten meenemen.
Wat als ik twijfel over de haalbaarheid van mijn plannen? Vraag een vooroverleg aan
Twijfelt u over de haalbaarheid van uw plan of project? Of lijken uw plannen niet te passen binnen het (tijdelijke) omgevingsplan? U kunt dan vooraf met de gemeente overleggen over uw plannen (vooroverleg). Neem dan bij het maken van uw plannen zo vroeg mogelijk contact op met de gemeente.
De gemeente bekijkt hoe wenselijk en haalbaar uw plan is. Krijgt u een positief besluit, dan kunt u uw plan verder uitwerken en een officiële (definitieve) aanvraag doen. De doorlooptijd van een vooroverleg is gemiddeld 9 tot 14 weken.
Let op:
- Een vooroverleg heeft geen juridische status. Een vooroverleg is geen wettelijke aanvraag. U kunt ook geen bezwaar maken of in beroep gaan tegen een conceptbesluit. Als de gemeente een positief besluit afgeeft, is dat geen garantie voor een vergunning. U krijgt op deze manier alleen meer duidelijkheid of de gemeente in principe uw plan wenselijk vindt en mogelijkheden ziet.
- U moet kosten (leges) betalen voor het behandelen van uw vooroverleg. Die kosten zijn € 398,20. Dit tarief kan worden verhoogd met kosten voor intern overleg en/of het inschakelen van adviseurs, zoals de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.
Wat betekent 'de knip' bij bouwplannen?
Sinds 1 januari 2024 zijn wát u wilt bouwen en wáár u wilt bouwen twee aparte activiteiten bij het aanvragen van een vergunning: de technische bouwactiviteit en de ruimtelijke bouwactiviteit. Dit is zo vastgelegd in de nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze tweeddeling heet ‘de knip’.
Ruimtelijke bouwactiviteit
Er zijn regels voor de leefomgeving, die vastgelegd zijn in het omgevingsplan. Denk aan natuur, milieu, veiligheid en gezondheid, en of het bouwplan past in de omgeving. Waar mag het bouwwerk komen, hoe groot mag het worden, waarvoor mag het gebruikt? De gemeente toetst dit aan het omgevingsplan.
Omgevingsplanactiviteit
Hier gaat het om activiteiten die voldoen aan het omgevingsplan, maar waarvoor toch een omgevingsvergunning nodig is. De gemeente regelt in het omgevingsplan wanneer een omgevingsvergunning nodig is.
Buitenplanse omgevingsplanactiviteit
Een buitenplanse omgevingsplanactiviteit is in strijd met het omgevingsplan, maar in sommige gevallen kan toch een omgevingsvergunning worden verkregen, in afwijking van het omgevingsplan.
Technische bouwactiviteit
Bij de technische bouwactiviteit gaat het om de eisen aan bouwkwaliteit. Uw bouwplan wordt getoetst aan het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Denk bijvoorbeeld aan bouwnormen, constructie, energiezuinigheid, bouwmaterialen en brandveiligheid. Bij sommige bouwactiviteiten moet u een kwaliteitsborger inschakelen (zie hierna bij 'Wanneer heb ik een kwaliteitsborger nodig?').
Wanneer heb ik een kwaliteitsborger nodig?
In de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) staat dat u bij bouw- of verbouwplannen soms een onafhankelijke kwaliteitsborger moet inschakelen. Deze kwaliteitsborger controleert of een bouwwerk aan de regels voldoet. Zonder kwaliteitsborger kunt u geen bouwmelding doen. Ook mag u dan niet beginnen met (ver)bouwen.
Het inhuren van een kwaliteitsborger is niet verplicht voor alle bouwactiviteiten, maar wel voor nieuwbouw van bouwwerken met een laag risicoprofiel: gevolgklasse 1. Denk hierbij aan eengezinswoningen en eenvoudige bedrijfspanden. Schakel de kwaliteitsborger op tijd in, liefst al wanneer u een ontwerper/tekenaar inschakelt. Vind een erkende en gecertificeerde kwaliteitsborger via het register van de Rijksoverheid.
Voor de aanvragen onder gevolgklasse 2 en 3 blijft de gemeente de bouwtechnische toets zelf uitvoeren. Denk hierbij aan de zwaardere bouwplannen, zoals een appartementencomplex of grote fabriekshal.
Twijfelt u of uw bouwwerk onder gevolgklasse 1 valt? Vraag het aan uw aannemer of architect, of neem contact met de gemeente op.
Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan?
U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket:
Wat heb ik nodig bij de aanvraag van een omgevingsvergunning?
- Als u voor uw woning een omgevingsvergunning aanvraagt, hebt u uw DigiD nodig.
- Als u voor uw bedrijf een omgevingsvergunning aanvraagt, hebt u eHerkenning nodig.
Verder hangt het van uw aanvraag af welke documenten en gegevens u nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan berekeningen, bouwtekeningen, plattegronden, en details over het uiterlijk van het bouwwerk. Zorg ervoor dat u tekeningen meestuurt die de huidige én nieuwe situatie laten zien. Een bouwkundig adviseur kan u hierbij vooraf goed informeren.
Wat kost een omgevingsvergunning?
Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning betaalt u kosten, ook als uw aanvraag buiten behandeling wordt gesteld of als een vergunning wordt geweigerd. Die kosten heten leges. De leges verschillen per activiteit. De totale kosten zijn afhankelijk van het aantal en het soort activiteiten waarvoor u een omgevingsvergunning aanvraagt.
Wat gebeurt er na mijn aanvraag van een omgevingsvergunning?
- U krijgt direct een geautomatiseerde ontvangstbevestiging van uw aanvraag per mail. Daarna ontvangt u nog een gedetailleerde ontvangstbevestiging over uw aanvraag met aanvullende informatie over de procedure en de naam van de degene die uw aanvraag in behandeling neemt.
- De gemeente publiceert uw aanvraag op de gemeentelijke website onder Bekendmakingen, op de Officiële Bekendmakingen op overheid.nl, in de huis-aan-huiskrant Koggennieuws en op inwonersplatform Koggenbuurtjes.
- De gemeente kijkt of alle benodigde gegevens zijn ingediend. Bij ontbrekende gegevens of documenten ontvangt u een verzoek om aanvullende gegevens aan te leveren;
- De gemeente beoordeelt uw aangevraagde activiteit aan de geldende regelgeving;
- U ontvangt een besluit. Dat kan een omgevingsvergunning zijn of een weigering van de aanvraag;
- De beslissing over een aanvraag komt in het Koggennieuws te staan, en op Officiële Bekendmakingen op overheid.nl.
- Belanghebbenden hebben daarna maximaal 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen.
Wat is de doorlooptijd van een aanvraag van een omgevingsvergunning?
Wanneer alle benodigde stukken aangeleverd zijn, handelt de gemeente de meeste aanvragen in maximaal acht weken af. Voor complexe aanvragen is er een uitgebreidere procedure van maximaal 26 weken. U wordt geïnformeerd welke termijn voor uw aanvraag geldt. Voor beide doorlooptijden geldt dat de gemeente kan besluiten de termijn eenmalig met zes weken te verlengen.
Na de beslissing over uw aanvraag en publicatie in het Koggennieuws en op Officiële Bekendmakingen op overheid.nl hebben belanghebbenden nog maximaal zes weken de tijd om bezwaar in te dienen.
Wat als mijn plannen mogelijk milieubelastend zijn?
Sommige (bouw)activiteiten kunnen nadelige gevolgen voor het milieu hebben. De Omgevingsdienst verzorgt voor diverse overheidsorganisaties de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op het gebied van milieu, veiligheid en duurzaamheid. Dit doet de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord voor gemeente Koggenland.
Meer informatie vindt u op de website van de Omgevingsdienst
Moet ik mijn buren over mijn plannen informeren?
Het is de verantwoordelijkheid van degene die bouwplannen heeft om de buurt bij die plannen te betrekken. Het is dus belangrijk om vooraf met uw buren en andere betrokkenen in gesprek te gaan over uw plannen. Daarmee voorkomt u vertraging in het aanvraagproces. En u houdt een goede relatie met uw buurtgenoten.
Informeer de buren over de werkzaamheden, de planning en de te verwachten overlast. Hoe lang gaat het duren? Verwacht u tijdelijke geluidshinder, afzettingen, parkeerproblemen, overlast van stof, andere knelpunten? Vertel de buren vooraf wat ze mogen verwachten en deel contactgegevens, dat voorkomt klachten.
Als u een vergunning aanvraagt, geef dan aan dat u de buurt heeft betrokken en wat de reacties waren.
Let op: na een positief besluit van de gemeente op uw aanvraag, kunnen uw buren nog steeds bezwaar maken tegen een verleende omgevingsvergunning.
Hoe weet ik of mijn buren een omgevingsvergunning hebben aangevraagd?
De gemeente publiceert alle bekendmakingen over vergunningen op deze website onder Bekendmakingen, op de Officiële Bekendmakingen op overheid.nl, in de huis-aan-huiskrant Koggennieuws en op inwonersplatform Koggenbuurtjes.
Wat als ik tijdens de bouw of verbouwing een bouwsteiger of container op straat wil plaatsen?
Wilt u tijdelijk een bouwsteiger of container plaatsen vanwege (ver)bouwactiviteiten? Daar heeft u toestemming (ontheffing) voor nodig.
Ik heb nog meer vragen, hoe neem ik contact op met de gemeente?
U kunt contact opnemen met team VTH/RO. Stel uw vragen via ons online contactformulier.
Telefonisch zijn we op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer (0229) 54 84 00. Per e-mail zijn we bereikbaar via bouwenenmilieu@koggenland.nl.
Meer informatie
Alle informatie over vergunningen aanvragen, meldingen doen en verguningchecks vindt u in het Omgevingsloket. U kunt hier ook de regels die gelden op uw locatie bij elkaar vinden, en informatie over de maatregelen voor burgers en bedrijven.
De Omgevingsdienst verzorgt voor diverse overheidsorganisaties de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op het gebied van milieu, veiligheid en duurzaamheid. Dit doet de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord voor gemeente Koggenland.
Ga naar de website van de Omgevingsdienst
De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) houdt toezicht op kwaliteitsborging in de bouw en erkent kwaliteit van bouwproducten. Ook handhaaft de TloKB waar nodig.
Ga naar de website van de TloKB
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving (bodem, bouwen, water en milieu). Het IPLO richt zich op professionals, niet op inwoners.