Veelgestelde vragen over de opvang van asielzoekers

Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen over de opvang van asielzoekers. Deze pagina wordt regelmatig aangepast.

Locatie

Is er al een geschikte locatie gevonden?

De gemeenten Koggenland en Hoorn hebben voor zichzelf onderzocht welke locaties geschikt zijn voor asielopvang. Zij geven een gezamenlijke voorkeur aan een weiland langs de A7. Het gaat om de opvang van circa 550 asielzoekers, waaronder 47 alleenstaande minderjarigen (amv’ers). Daarnaast komt er mogelijk een doorstroomvoorziening voor statushouders die wachten op een woning. 

Ook het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en de provincie Noord-Holland gaven aan de locatie als kansrijk te zien. Het COA onderzoekt nu of het plan voor asielopvang haalbaar is. Zo kijkt het COA bijvoorbeeld naar veiligheid en voorzieningen als openbaar vervoer, water, elektriciteit en riolering.

Spreidingswet

De nieuwe coalitie wil de Spreidingswet intrekken. Waarom gaat Koggenland toch door met het ontwikkelen van een opvanglocatie?

De landelijke coalitiepartijen hebben aangegeven de Spreidingwet weer in te willen trekken. Het is alleen nog niet duidelijk of en wanneer dat gebeurt. Zolang de Spreidingswet geldt, zijn gemeenten dus verplicht om door te gaan met de voorbereidingen. Dit geldt ook voor Koggenland.

Planning en proces

Wanneer komt er een opvanglocatie?

In de Spreidingswet staat dat gemeenten voor de zomer van 2025 vluchtelingen moeten opvangen. Of dit gaat lukken, hangt ook af van het vergunningentraject en de ontwikkeltijd van het COA.

De Spreidingswet is op 1 februari 2024 ingegaan. We zijn nu ruim een halfjaar verder. Waarom duurt het zo lang?

De voorbereidende werkzaamheden bij de gemeente, zoals de zoektocht naar locaties, kost tijd. Een locatie moet aan allerlei voorwaarden voldoen. Daarnaast steken we veel tijd in het zorgvuldig opzetten van de informatievoorziening naar de belanghebbenden in de directe omgeving van een opvanglocatie die we op het oog hebben. Ook de afstemming met andere partijen, zoals het COA, neemt tijd in beslag. 

Kan ik de komst van een opvanglocatie tegenhouden?

Elke gemeente in Nederland is verplicht om asielzoekers op te vangen. Dat staat in de Spreidingswet. Daartegen kunt u geen bezwaar maken.  U kunt dan ook geen bezwaar of beroep indienen tegen het besluit van de gemeenten Koggenland en Hoorn om voor nu de locatie aan de rand van beide gemeenten aan te wijzen als voorkeurslocatie voor de opvang van asielzoekers.

Het COA onderzoekt nu of de voorkeurslocatie voor asielopvang haalbaar is. Als dit het geval is, vraagt het COA  bij de gemeente een omgevingsvergunning aan om een opvangcentrum te bouwen. De gemeente handelt deze aanvraag af. U kunt tijdens het proces van de vergunningaanvraag bezwaar indienen en in een later stadium beroep aantekenen. 

Bewoners van de opvanglocatie

Waarom is de opvang van asielzoekers nodig?

Vanuit het Rijk hebben gemeenten een wettelijke opgave om vluchtelingen op te vangen. Dit is vastgelegd in de Spreidingswet. De Spreidingswet is er voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers in Nederland. Hierdoor heeft elke gemeente een taak in het realiseren van opvangplekken. In Koggenland gaat het om 149 mensen.

Hoeveel mensen komen er in de opvanglocatie?

De gemeenten Koggenland en Hoorn hebben voor nu een locatie aan de rand van beide gemeenten aangewezen als voorkeurslocatie voor de opvang van asielzoekers. De beoogde locatie is een weiland langs de A7. Het gaat om de opvang van circa 550 asielzoekers, waaronder 47 alleenstaande minderjarigen (amv’ers). Daarnaast komt er mogelijk een doorstroomvoorziening voor statushouders die wachten op een woning.

Wat voor mensen komen er in de opvanglocatie?

In de opvanglocatie komen asielzoekers uit verschillende landen. Mannen, vrouwen, kinderen en gezinnen die uit hun eigen land gevlucht zijn voor oorlog, onderdrukking of om een andere reden niet in hun land kunnen blijven. Deze mensen hebben dringend onderdak nodig. 

Komen er ook alleenstaande mannen in het opvangcentrum?

Ja, het kan dat er ook alleenstaande mannen worden opgevangen, net zoals alleenstaande vrouwen en kinderen onder de 18 jaar. De gemeente bepaalt niet welke asielzoekers worden opgevangen. Wel vinden wij het erg belangrijk dat er voldoende begeleiding is voor alle groepen asielzoekers, zodat het leefbaar is in de opvanglocatie en de gemeente. 

Blijft dezelfde groep asielzoekers al die tijd in het opvangcentrum wonen of gaan mensen ook weg?

De groep blijft niet hetzelfde. Er vertrekken mensen uit de opvanglocatie. Bijvoorbeeld omdat ze een verblijfsvergunning krijgen, doorstromen als statushouder en een woning krijgen. Er zijn ook mensen die, als hun asielaanvraag is afgekeurd, vertrekken naar het land van herkomst of ergens anders naartoe. Op de vrijgekomen plekken komen nieuwe asielzoekers. 

Hoe lang blijft een locatie staan?

Een opvanglocatie blijft minimaal 5 jaar op dezelfde locatie staan.  

Veiligheid en leefbaarheid

Wat betekent de komst van de opvanglocatie voor de veiligheid in de buurt?

Uit de ervaring met de crisisnoodopvang in Koggenland, maar ook van andere gemeenten in Westfriesland en van veel gemeenten in Nederland, weten we dat de komst van een opvanglocatie geen invloed heeft op de veiligheid op straat. Dit geldt ook voor diefstal. Vanzelfsprekend houden we de situatie in de gaten. Mocht blijken dat het niet goed gaat, dan nemen we maatregelen.

Wat wordt er gedaan om verveling onder de asielzoekers te voorkomen?

Wij vinden het belangrijk dat er goede begeleiding is voor iedereen op de opvanglocatie. Denk dan aan ondersteuning vanuit het COA voor zinvolle dagbesteding zoals boodschappen, koken, betrekken bij de organisatie op de opvanglocatie, scholing (taal) en werk. Op deze manier willen we dat asielzoekers een zinvolle tijdsinvulling hebben. 

Hoe voorkomen we dat mensen overlast veroorzaken?

Overlast willen we voorkomen. Dat bereik je door mensen waar mogelijk maatschappelijk te betrekken en duidelijke grenzen te stellen. Samen met het COA zorgen we voor voldoende faciliteiten. Daarbij maken we duidelijk wat de mogelijkheden zijn en wat er niet kan.  

Wat merk ik van de opvang van asielzoekers?

Er zullen asielzoekers in onze gemeente verblijven die soms een andere kledingstijl hebben, die talen spreken die wij niet kennen. Er fietsen en lopen kinderen en volwassenen die u niet kent. Deze mensen gebruiken ook de leefruimte en doen ook boodschappen. Asielzoekers die langer dan 6 maanden hier verblijven mogen werken, anderen doen vrijwilligerswerk. En de kinderen van asielzoekers gaan naar de lagere of middelbare school. 

Hoe is de gezondheidszorg voor de asielzoekers geregeld?

De bewoners van de opvanglocatie maken gebruik van de medische voorzieningen van het COA, spoed- of noodgevallen uitgezonderd. 

Informatievoorziening

Hoe worden inwoners van Koggenland geïnformeerd?

Wij houden inwoners via de kanalen van gemeente op de hoogte over de ontwikkelingen rondom asielopvang. Dit is onder andere www.koggenland.nl en het Koggennieuws. Wanneer een locatie in beeld is en geschikt blijkt, informeren wij direct betrokkenen, zoals omwonenden en ondernemers, per brief en de gebruikelijke informatiekanalen.

Bekijk de pagina over opvangasielzoekers op deze website

Hoe worden inwoners betrokken?

De gemeente gaat graag de dialoog aan met inwoners. Zodra meer bekend is hoe dit wordt uitgevoerd, volgt hier meer informatie over. Wij plaatsen de meest actuele informatie op deze overzichtspagina over asielopvang.

Waar kan ik terecht met vragen?

Mail uw vragen naar asielopvang@koggenland.nl