Zes Koggenlanders vereerd met Koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen

Zes Koggenlanders ontvingen op vrijdag 25 april een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Pieter van Maaren: ‘Vrijwilligers zijn dé mensen die het verschil maken. Zij zorgen ervoor dat clubs blijven draaien, mensen samen kunnen komen op plekken die voor hen belangrijk zijn, cultuur behouden blijft en er naar elkaar omgekeken wordt. Een voorbeeld voor velen van ons. Het is dan ook een eer dat ik zes Koggenlanders onze waardering mocht overbrengen door aan hen een Koninklijke onderscheiding uit te reiken. Alle zes zetten zij zich jarenlang belangeloos in, zij verdienen dit waardevolle compliment.’ 

Burgemeester Van Maaren reikte de onderscheiding uit aan: 

  • De heer J.J. (Sjaak) Klaver: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • Mevrouw A.M. (Annariet) Bankert-Koster: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • De heer E.H.C.W.W.P. (Eric) van Lokven: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • De heer H.H.J. (Huub) Spil: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • De heer M.H. (Rinus) Laan: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • Mevrouw G.M. (Gerda) Wester-Koomen: Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Hieronder een korte omschrijving van de zes inwoners die op 25 april een onderscheiding ontvingen.

De heer Sjaak Klaver uit Hensbroek

De heer Klaver wordt omschreven als een man met een hart van goud, vriendelijk, behulpzaam, creatief en integer. Een onmisbare kracht en die niet kan stilzitten. Met zijn kennis en vakkundigheid zet hij zich altijd met enthousiasme en humor in. Hij zet zich sinds 1979 in voor voetbalvereniging Apollo ’68, waarvan 14 jaar als lid van de jeugdcommissie. Tot 2007 draaide Sjaak Klaver iedere vier weken, met zijn vrouw Bets, kantinedienst. Toen in 1998 Apollo ’68 zonder kantinecommissie kwam te zitten, nam hij die rol op zich waarbij hij naast de bestellingen zich ook bezig heeft gehouden met het aansturen van de diverse vrijwilligers groepen. Tot op de dag van vandaag verzorgt Sjaak nog het aankondigingsbord waarop staat welke tegenstander het eerste elftal in het weekend treft. Calidus (voorheen WilgaerdenLeekerWeideGroep) mag sinds 2011 op zijn hulp rekenen. Op de locatie Horstenburgh in Obdam gaat de heer Klaver twee ochtenden in de week mee met de technische dienst om klusjes te doen. Zoals schilderijtjes en lampen ophangen, maar hij zingt ook  graag oude liedjes met de bewoners tijdens het eten. Daarnaast was hij 27 jaar lang Piet Zaksoer, 17 jaar Sloompie in de voorstelling Slimpie & Sloompie, 21 jaar betrokken bij de rommelmarkt voor ‘Hensbroek Actief’ én in 1978 medeoprichter van het Wijkenvoetbal. Hij was voor het Wijkenvoetbal bestuurslid en begeleider van een team, regelede de in-en verkoop van consumpties en alle andere evenementen en toernooien, die georganiseerd werden. 

Mevrouw Annariet Bankert-Koster uit Obdam

Mevrouw Bankert-Koster is sinds 1989 betrokken bij de Protestantse Gemeente Midden Westfriesland. Mevrouw bezoekt eenmaal per jaar alle leden van de kerk (ongeveer 350 personen). Naast deze bezoeken, gaat zij nog extra langs bij de zieken, geboorte of een huwelijksfeest. Het gemeenteblad van de kerk (‘Kerkleven’) wordt van A tot Z door mevrouw geregeld. Van het verzorgen van de kopij, tot de verspreiding. 
Mevrouw heeft daarnaast jarenlang het koper van de Hervormde kerk van Obdam en Hensbroek verzorgd. Zij benaderde de vrijwilligers en regelde alle benodigde middelen. Sinds 1992 is mevrouw Bankert-Koster actief voor het Braken Kerkje. Haar werkzaamheden zijn uiteenlopend van het zorgen van koffie, thee en broodjes bij bijvoorbeeld een uitvaart, het beheren van de  mailbox, zij is sleuteladres en contactpersoon  voor begrafenissen, huwelijken en koren. Daarnaast regelt zij allerlei facilitaire taken en wanneer er optredens in het kerkje zijn, regelt mevrouw de ontvangst van de artiesten. Annariet Bankert-Koster wordt omschreven als een steun en toeverlaat, iemand die zich met hart en ziel inzet. Zij is streng, maar rechtvaardig en erg sociaal. Een stille, heel waardevolle kracht op wie altijd een beroep gedaan kan worden.

 

De heer Eric van Lokven uit Avenhorn

De heer Van Lokven is sinds 1999 betrokken bij Stichting Namaste. Deze stichting zorgt voor financiële ondersteuning aan kinderen in vier tehuizen in Tamil Nadu en Kerala in India. Door de financiële ondersteuning vanuit Stichting Namaste kunnen kinderen in de leeftijd van 10-19 jaar een schoolopleiding volgen, verder is de stichting betrokken bij het opzetten van kleinschalige projecten ter verbetering van de leefsituatie van deze kinderen. 
De heer Van Lokven is al 25 jaar als bestuurslid verbonden aan Stichting Namaste. 
Binnen het bestuur is de heer Van Lokven diegene die overduidelijk de grootste tijdsinspanning verricht. Hij heeft veel oog voor detail, onderhoudt wekelijks contacten met vertegenwoordigers van de kinderhuizen en vertaalt rapportages over de nu 85 sponsorkinderen. Nieuwe ideeën om zoveel mogelijk kinderen in het sponsorprogramma te krijgen, komen voornamelijk bij de hem vandaan. Sinds 2022 verzorgt hij naast zijn rol als secretaris, ook de complete boekhouding van de Stichting Namaste. De voorzitter van de Stichting Namaste geeft aan dat zijn visie op het functioneren van heer Van Lokven is, dat zonder zijn inzet Stichting Namaste amper kan bestaan. Gezien de fysieke beperkingen waar de heer Van Lokven mee te kampen heeft, is het zeer lovenswaardig dat hij deze taak al ruim 25 jaar onafgebroken en blijmoedig verricht. 

De heer Huub Spil uit Ursem

De heer Spil wordt omschreven als een prettig persoon om mee samen te werken. Zijn kennis en kunde en daarnaast zijn positieve houding, worden als zeer waardevol ervaren. Hij komt gevraagd en ongevraagd met ideeën, waarbij het belang van de betreffende vereniging altijd voorop staat. Hij is al 35 jaar betrokken bij de Parochie H. Bavo in Ursem. Van 1990 tot en met 2006 als bestuurslid van het parochiebestuur. Zijn inbreng lag voornamelijk op het vlak van bouwkundige zaken, zo was hij nauw betrokken bij de herinrichting van de kerkzaal, mede door zijn inspanning is ontmoetingsruimte ‘De Overkant’ gerealiseerd. Na zijn periode als bestuurslid, is hij vanaf 2006 actief gebleven voor de parochie als adviseur, begeleider en uitvoerende bij diverse bouwkundige en technische zaken. Sinds 1990 is hij daarnaast betrokken bij de Kerkenveiling in Ursem, inmiddels omgedoopt tot dorpsveiling. Eerst als vrijwilliger voor hand- en spandiensten, daarna 12 jaar als voorzitter en sinds 2006 weer als algemeen vrijwilliger. Voor WarmThuis, een organisatie voor mensen met dementie, is hij sinds 2011 wekelijks vrijwillig chauffeur om de mensen van de dagbesteding thuis op te halen of weer thuis te brengen. Als er een andere chauffeur uitvalt, wordt er nooit tevergeefs een beroep op Huub Spil gedaan om de rit over te nemen. In 2013 is de Huub Spil gestart als drager bij Begrafenis- en Crematievereniging St. Barbara in Ursem. Sinds 2016 treedt hij op als eerste drager. Naast zijn inzet als eerste drager, verricht hij ook onderhoud aan het materiaal van de verenging en leidt hij nieuwe dragers op. De Stichting Vrienden van Bavo in Ursem kan aanvullend sinds 2014 op zijn inzet rekenen, hij vertaalt onder andere rapportages van de Monumentenwacht naar een begroting en een onderhoudsplan. Naast deze werkzaamheden voert hij ook praktische reparaties uit. Tot slot organiseert hij sinds 2017 jaarlijks een toertocht namens  Solexclub Vroem Vroem. Van het bepalen van de route, tot de lunch en verhalen onderweg; alles wordt door de heer Spil tot in de puntjes geregeld. 

De heer Rinus Laan uit Avenhorn

De heer Laan is sinds 1975, maar liefst 50 jaar, betrokken bij Voetbalvereniging RKEDO. 
Van 1976 tot 1999 was hij actief als bestuurslid van de vereniging. Vanaf het begin van zijn vrijwilligerswerk bij RKEDO is hij ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het sportcomplex De Krom. Voor deze verdiensten werd de heer Laan in 1998 al benoemd tot erelid van voetbalvereniging RKEDO. Daarnaast is hij actief in de rol van gastheer, bij de schoonmaakploeg op maandagochtend en altijd beschikbaar voor advies. De heer Laan is ook sinds 1990 actief als bij de Parochie van Onze Lieve Vrouw van de heilige Rozenkrans in De Goorn. Zo is de heer Laan iedere week aanwezig voor de uitvoering van technische zaken en allerhande onderhoud aan de kerk en de pastorie. Rinus Laan maakt ook onderdeel uit van het parochiebestuur. Daarbij neemt hij verantwoordelijkheid voor zijn werkzaamheden, die hij betrouwbaar en met zorg voor de financiën van de parochie uitvoert. De heer Laan wordt omschreven als een steunpilaar van voetbalvereniging RKEDO die met zijn niet aflatende enthousiasme en inzet voor de club, bij uitstek een van de gezichten van de club is geworden. Hij is een betrouwbaar, belangstellend, punctueel persoon op wie altijd een beroep gedaan kan worden. 

Mevrouw Gerda Wester-Koomen uit Obdam

Mevrouw Wester-Koomen wordt omschreven als een zeer bevlogen, deskundig en betrokken persoon. Met haar kennis, empathische vermogen en positieve houding, wordt zij gezien als een aanwinst voor alles waar zij zich aan verbindt.  Een onmisbare kracht voor de stichtingen waarbij zij betrokken is. Zij is in 1983 met haar vrijwilligerswerk gestart als begeleider van de kindernevendienst in de Cunera parochie, nu de Emmaüs parochie in Nibbixwoud. Dit heeft zij 17 jaar gedaan. In 2007 heeft mevrouw Wester-Koomen zich verbonden aan de Stichting Creatief Westfries waar zij zich inzet voor het Westfriese Dialect. Zo heeft zij het ‘Westfrieslandspel’ uitgebracht, met als doel de Westfriese cultuur te ondersteunen en te bevorderen. Van dit spel zijn bijna 10.000 stuks verkocht. Sinds 2018 is zij redactielid van het kwartaalblad ‘Skroivendevort’, een uitgave van de Stichting Creatief Westfries. Ook maakt en presenteert zij quizzen voor het Westfries Genootschap en schreef ze mee aan het script ‘Alles op z’n toid’. In 2018 is mevrouw ook gestart als bestuurslid van de Stichting Restauratie en Onderhoud Victorkerk Obdam. Zij was daarvoor al sinds 2009 betrokken als bestuurslid bij de Sint Victor Parochie in Obdam. Naast het notuleren, wordt alle in- en uitgaande correspondentie door haar op een accurate manier verwerkt en heeft zij ook haar handen uit de mouwen gestoken voor het schilderen van de bovenverdieping en het woonverblijf van de pastor. In de uurtjes die overblijven organiseert zij stadswandelingen door Hoorn, Enkhuizen en Medemblik waarvan de route ook online beschikbaar is. Hiervoor heeft zij de wandelingen ook in het Westfriese dialect ingesproken.